maanantai 28. huhtikuuta 2008

Suur-Keuruu 28.4.2008


"Musikaalin riemua Multialla

Eine Joutsijoki

Koko koulu, pätevää apua tekniikkaan ja lasten vanhempien tuki, siitä rakentui Sinervän koulukeskuksen uusi kevätmusikaali Halipula. Päärakentajina olivat työskennelleet Satu Olkkonen ja Reima Viitala, teatterin ja musiikin vahvat tekijät.

Halipulaa tehtiin kautta linjan myös valojen, kuvan ja äänitekniikan keinoin. Siihen kaikkeen tarvittiin Arto Saarelaista. Kuvat kulkivat, mikrofonit löysivät oikeat osoitteensa, äänet kuuluivat.

Halipula tarjosi yleisölleen teatteria, jota maaseudulla harvoin tehdään. Jo tekniset vaatimukset nousevat helposti ylivoimaisiksi esteiksi. Multialla kaikesta oli selvitty hyvin. Projektin saamat avustukset olivat menneet oikeaan kohteeseen.

Katsojaa tervehti nostolavojen avulla rakennettu areena. Vapaaksi jäänyttä lattiatilaa tarvittiin; se täyttyi liikunnallisista joukkokohtauksista.

Musikaalin asemointi toimi hyvin. Siirtymät ja liikunnalliset osuudet esitettiin oikeassa rytmissä ja reippaasti.

Nuoret näyttelijät pysyivät hyvin esityksen tunnelmissa. Kaikkein pienimmät joutuivat odottamaan esityksen alkua aivan yleisön edessä, mutta tuttuja ei vilkuiltu. Yhteisen tekemisen tahto näkyi ja kuului koko musikaalin läpi.

Koululaisten oma orkesteri selvisi urakastaan komeasti. Laulujen tekijöistä löytyi myös monta koululaisnimiä. Ja lauluthan musikaalin tekevät!

Käsikirjoittajan apuna oli työskennellyt melkoinen joukko koululaisia. Repliikit ja laulut kertoivat kasvamisen vaikeudesta ja rakkaudesta, josta niin paljon puhutaan ja jota niin usein jäädään vaille. Repliikit ja laulut olivat nuorten suuhun sopivia, ja miksipä ei; olivathan ne nuorten tekemiä.

Halipulan interaktiiviset kohtaukset antoivat esitykselle oman lisänsä. Kun näyttelijät kertoivat yleisölleen valokuvan avulla elämänsä onnellisesta hetkestä, se synnytti saliin mielenkiintoisen äänimaailman. Jokainen kertoja puhui hiljaa ja eri asioita, mutta puheesta syntyi kevyt, linnunlaulumainen äänikuva.

Toinen yhteinen osuus oli sanaton laulu. Näyttelijä ja yleisön joukosta poimittu esittivät pienen liikesarjan. Se kertoi yhteisyyden ja vapauden välisestä suhteesta.

Sinervän koulukeskuksen musikaali oli kaunis ja suuri työ.

Onneksi se sai yleisöä myös muilta kouluilta. Näin mahdollisimman monet lapset ja nuoret pääsivät katsomaan, miten musikaali taipuu koulun saliin."

Ei kommentteja: