keskiviikko 23. huhtikuuta 2008

Suur-Keuruu 23.4.2008


"Halipula on lasten tunteita ja toiveita täynnä

Leila Jussila


”Mitä meistä tulee, kun me kasvetaan”, laulaa innokas lapsijoukko Sinervän koulukeskuksen salissa. Lasten laulu antaa alkutahdit koulumusikaali Halipulalle, joka saa ensi-iltansa Multialla tänään keskiviikkona.

Musikaalin harjoittelujakson päätyttyä koko esiintyjäjoukko – 53 toka-yhdeksäsluokkalaista – haluaa selvittää, mitä he tahtovat marraskuusta asti harjoitellulla musikaalillaan viestittää.

– Haluamme kertoa aikuisille tunteistamme, toiveistamme, halustamme tehdä omia valintoja. Muistuttaa, ettemme ole vanhempiemme jatkeita ja että meillä on omia ajatuksia, joiden huomioon ottamista toivomme. Kaiken tämän lisäksi haluamme Halipulan myötä sanoa, että antakaa meille rakkautta, vaikkemme sitä osaisi pyytääkään.

Musikaalin käsikirjoittanut ja ohjannut draamakasvatuksen opettaja Satu Olkkonen sanoo Halipulan, jonka musiikin ohjauksesta vastaa Semmareitten kuoronjohtaja Reima Viitala, lauluineen rakentuvan koululaisten omien tekstien pohjalle.

– Mukana on vain yksi englanninkielinen laulu, jonka sanoitusta lapset eivät ole tehneet. Sen lisäksi näytelmässä kuullaan Einari Vuorelan runo Vaeltaja, johon sävellyksen on jo aiemmin tehnyt Toni Edelmann. Muuten sävellyksetkin ovat täysin uutta tuotantoa. Pari lauluista on oppilaiden, Veera Jokipalon ja Johanna Auerin, sävellyksiä.

Satu Olkkonen sanoo Halipulan olevan rohkeamman esityksen kuin Multialla vuoden 2006 lopulla hänen ohjaamanaan esitetty koulumusikaali Sound of Sinervä.

– Halipula on myös interaktiivinen musikaali, jossa otetaan kontaktia yleisöön, ei kuitenkaan siinä määrin, että yleisöstä kenenkään tarvitsee pelätä joutumista näyttelijän osaan, selostaa Halipula-musikaalia työstettäessä elämänsä suurinta esiintyjäjoukkoa ohjannut ohjaaja ja kaavailee jo mielessään Multialla toteutettavaa kolmatta musikaalia.

– Jos ja kun sellainen tehdään, esiintyy siinä vain poikia. Se on sitten sellainen mopotrasseli-juttu.

Halipula-musikaalin tekoa ovat tukeneet Taiteen keskustoimikunta. Multian kunta sekä Suomen Kulttuurirahasto.

– Musikaalimme on osa lasten ja nuorten taideharrastusta tukevaa Suomen Kulttuurirahaston Myrsky-nuorisohanketta vuosille 2008-2011. Niinpä tietoa musikaalistamme on netissä osoitteessa www.myrsky.info. Aikanaan sieltä löytyy myös taltiointi esityksestämme, sanoo Satu Olkkonen.

Ensi-iltansa Sinervän koulukeskuksessa tänään keskiviikkona kello 18.00 saavasta Halipulasta on tarjolla seitsemän muuta näytäntöä. Näytännöt ovat keskiviikkona 23.4. kello 12.15, torstaina 24.4. kello 12.15 ja kello 18.00, perjantaina 25.4. kello 12.15 ja 18.00 sekä lauantaina 26.4. kello 15.00 ja kello 17.00.

Kello 12.15 alkavat päivänäytökset ovat lähinnä koululaisnäytäntöjä, mutta niitä pääsee seuraamaan muukin teatteriyleisö.

Esitys kestää 50 minuuttia ilman väliaikaa."

Ei kommentteja: