tiistai 22. huhtikuuta 2008

Keskisuomalainen 22.4.2008


"Antakaa rakkautta, vaikka sitä ei pyydettäisikään

Päivi Liimatainen

Aikuiset, antakaa lapsille ja nuorille rakkautta, vaikka nämä eivät sitä pyytäisikään. Ja auttakaa heitä toteuttamaan omaa elämänunelmaansa, vaikkei se olisikaan juuri sitä, mitä te heille toivoisitte.
Siinä kiteytettynä Multian Sinervän koulukeskuksessa keskiviikkona ensi-iltaan tulevan Halipula-koulumusikaalin sanoma. Viesti lähtee suoraan koululaisten sydämestä, sillä musikaalin ohjannut draamakasvatuksen opettaja Satu Olkkonen on työstänyt käsikirjoituksen lasten ja nuorten omista teksteistä.
Halipulassa lauletaan kiusaamisesta, ympäristön asettamista paineista, nettimaailmasta, ilosta, surusta ja paljon muusta. Vauhdissa on kaiken kaikkiaan 53 oppilasta kakkosluokkalaisista yseihin. Musikaalin sanoman takana seisova ryhmä vakuuttaa, ettei kukaan ole näyttämöllä muita tärkeämpi, vaan kaikki, mikä tehdään, tehdään yhdessä.
- Haluamme kertoa aikuisille, mitä tunnemme. Usein aikuiset muka kuuntelevat, mutta eivät kuule. Ryhmänä uskallamme sanoa enemmän kuin yksin uskaltaisimme, miettii Neeta Murtomäki.
- Muistutamme myös, että älä kasvata lastasi siksi, miksi itse haluat. Musikaalissa yksi äiti tekee tytöstään missiä, vaikka tämä tahtoo poliisiksi. Lapsilla on oikeudet päättää omasta elämästään, pohtii Jaana Savilahti.
Muitakin viisauksia innokas ryhmä heittelee: Lapset eivät ole aikuisten jatkeita, aikuisten pitää antaa lasten olla lapsia mahdollisimman pitkään, lastenkin ajatukset pitää ottaa huomioon! Ja vielä vinkiksi: Aikuiset voivat kyllä ohjata lapsia oikeille teille, ja lapsia ja nuoria saa halata!

Henkilökohtainen ja yleismaailmallinen
Halipula on Olkkosen ja Sinervän koulun opettajan, Semmareiden kuoronjohtajan Reima Viitalan viides yhteinen koulumusikaali. Esityksen laulut ovat pitkälti nuorten käsialaa, mutta sävellystyössä ovat auttaneet mm. semmarit Jussi Oksala ja Tuomo Rannankari.
- Musikaali ei ole sisäsiisti tai hengetön lastennäytelmä - halusin itsekin tehdä sen vielä rohkeammin kuin Multialla syksyllä 2006 nähdyn Sound of Sinervän, sanoo Olkkonen.
- Me aikuiset olemme väärässä, jos väitämme, että elämä on vain työtä; elämä on myös leikkiä ja onnen tähdenlentoja. Nämä lapset jakavat yleisön kanssa jotakin hyvin henkilökohtaista ja samalla yleismaailmallista. Tätä näytelmää eivät voisi esittää ketkään muut kuin juuri he.
Olkkonen ja Viitala ovat saaneet Halipulaan avustusta Suomen Kulttuurirahaston valtakunnallisen nuorisohanke Myrskyn kautta. Myrskyn tavoitteena on tarjota 13 - 17 vuotiaille taideharrastusmahdollisuuksia. Koko maassa rahaa ohjattiin 13 osahankkeeseen.
- Halipula valmistuu osahankkeista ensimmäisenä. Se videoidaan ja valokuvataan, ja myöhemmin se pääsee Myrskyn nettisivuille, Olkkonen iloitsee.
Halipula ei ilmeisesti jää Multian viimeiseksi musikaaliksi. Olkkonen ja Viitala paljastavat suunnittelevansa "mopomusikaalia", joka houkuttelisi mukaan myös taideharrastuksia välttelevät pojat.

Halipula-musikaalin ensi-ilta on Multian Sinervän koulukeskuksen salissa ke 23.4 klo 12.15 ja 18. Muut estykset: to 24.4. klo 12.15 ja 18, pe 25.4. klo 12.15 ja 18 sekä la 26.4, klo 15 ja 17. Liput 4 e, lippuvaraukset p. 040 301 6240 klo 9-15."

Ei kommentteja: