tiistai 29. heinäkuuta 2008

Uimalaitoksen 50-vuotisjuhlakarnevaali











Suur-Keuruu Maanantai 28.7.2008

"Uimahyppyjä viisikymppisen kunniaksi

Anna Kahila

Puoli vuosikymmentä sitten Multian uimalaitoksella pidettiin promootiojuhlia: Uimakandidaatit uivat tammenlehväseppeleet päässään kunniakierroksen ja monenlaisia taidonnäytteitä nähtiin. Yleisöä oli kymmenittäin.

Ehkä ripaus vastaavasta tunnelmasta saatiin lauantain, kun Multialla vietettiin uimalaitoksen 50-vuotisjuhlakarnevaalia. Juhla liittyi Multiaista Satoa-tapahtumakokonaisuuteen.

Yleisö oli pakkaantunut Kissalahden rannalle ja osa katsojista seurasi tapahtumaa veneestä käsin. Juhlan avasi oikeutetusti kunniavieras, uimaopettaja, Heli Rautiainen. Puheessaan Rautiainen kertoi uimakoulun ja - laitoksen historiasta. Vielä 1950-luvun alkupuolella uimakoulua pidettiin kunnan pyykkilaiturilla. Uimakoululaisia oli paljon ja uimakouluja pidettiin pitkin pitäjää, kymmenissä järvissä. Hyppytornejakaan ei ollut, mutta Valkeisenmäen Kaappo ja Valkolan Veli-Pekka keksivätkin rakentaa kuorma-auton kippilavalle hyppytelineen. Lavan takaosassa oli koroke, jonka varaan oli ponnahduslauta kiinnitetty. Auto peruutettiin sitten ihan rannan vesirajaan. Kun lavan yläosaa nostettiin, teline oli sopiva alempaan hyppäämiseen ja kun lava oli vaakatasossa, oli ponnahduslauta korkealla. Uimakulttuuri oli hyvin vireää ja sitä edesauttoi 1958 rakennettu Multian uimalaitos.

Uimalaitoksen 50-vuotisjuhlakarnevaalin juhlaohjelma jatkui Ulla-Maija Färmin esittämällä uima-aiheisella juhlarunolla. Sen jälkeen Hannu Haahkala viritti puhallinorkesteri SUPO:n tahdit kohdalleen ja yleisö hiljentyi seuraamaan yli kahdeksankymmenen uijan loistavaa haasteuimahyppynäytöstä.

Hyppääjinä olivat kunnan ja seurakunnan edustajat, vanhoja uimamaistereita, lapsia ja aikuisia. Hyppäsipä viidestä metristä kokenut 73-vuotias priimusmaisterikin, Riitta Pajula. Yksi värikkäimmistä hyppääjistä taisi olla poliisi Olavi Pienimäki, joka hyppäsi virkapuku päällä, tikkusuorana ja käsi lipassa Kissalahden kirkkaaseen veteen. Ja orkesterin soitti tietysti Sotilaspoikamarssia."

Ei kommentteja: